dinsdag 26 maart 2013

Burma Centrum Nederland presenteert:
 

Brave New Burma

het nieuwe boek van schrijver/fotograaf Nic DunlopWaar:
Woensdag 17 april vanaf 20:00 uur in Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Vrijdag 19 april vanaf 17:30 in Reisboekhandel Evenaar, Singel 348, Amsterdam

 U bent van harte welkom bij een van deze bijzondere gelegenheden
 

Programma:

17 april: Journaliste en Birma kenner Minka Nijhuis interviewt Nic Dunlop over zijn werk. Daarna toont Dunlop aan de hand van zijn foto’s hoe hij de militaire dictatuur en de transitie in Birma in beeld heeft gebracht.

19 april: Na een korte inleiding van Saskia Kunst, programma coördinator van Burma Centrum Nederland, geeft Nic Dunlop een lezing over zijn werk.


Nic Dunlop registreerde de afgelopen twintig jaar het leven in Birma onder de militaire dictatuur.
Hij neemt ons mee naar de frontlinies van de burgeroorlog en de bedrieglijk kalme steden; hij bezoekt oppositie-leidster Aung San Suu Kyi en maakt ons deelgenoot van de levens van gewone mensen die proberen te overleven in het voorheen zo geïsoleerde land.

Zijn foto’s en verhalen, samengebracht in Brave New Burma, vormen een indringend portret in beeld en woord van een land dat zich eindelijk ontworstelt aan jarenlange dictatuur.
 

Nic Dunlop woont en werkt vanuit Bangkok. Zijn foto’s zijn wereldwijd gepubliceerd.
In 1999 kreeg hij de prijs voor Excellence in International Journalism van de John Hopkins University voor zijn succesvolle zoektocht naar Comarde Duch, de commandant van Pol Pot’s  beruchte detentiecentrum Tuol Sleng in Cambodia.
Hij schreef er het boek The Lost Executioner, a story of the Khmer Rouge over.

Nic Dunlop maakte als co-regisseur de film Burma Soldier, een intiem portret van de Birmese soldaat Myo Myint, die zwaar gewond raakte in de strijd in Birma, getuige was van het onrecht dat door zijn collega soldaten werd gedaan, en 15 jaar gevangen zat vanwege zijn activisme als lid van de Nationale Liga voor Democratie, de partij van Aung San Suu Kyi. De film is bekroond met de Grand Jury Prize van het United Nations Association Film Festival en werd genomineerd voor een Emmy Award voor Outstanding Individual Achievement in Writing.

 Over Nic Dunlop:
“An outstanding photographer who is also a talented writer.”
– John Ryle, Financial Times

“Nic Dunlop’s pioneering work in Cambodia, documenting the scourge of landmines, is reinforced by the dark grace of his pictures from Burma. They expose the slave labour imposed by the illegitimate regime and illuminate the heroism of Aung San Suu Kyi and her pro-democracy comrades.”
– John Pilger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten